Új jelszó kérése

Kategóriák

Naptár

2018. Január
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Hírlevél

MEGLEPETÉS AJÁNDÉK

Szállítási információk

PartnereinkNyírfacukor (xilit) 1000 g

Nyírfacukor (xilit) 1000 g
3 276 Ft3276
A vásárlás után járó pontok: 10 Ft

Finnországból származó termék!

A xilitol természetesen előfordul egyes gyümölcsökben és zöldségekben, azonban az ezekből történő kivonása nem gazdaságos. Az ipari méretű gyártás xilózból történik.

Xilózban gazdag néhány keményfa (nyír, bükk), a búza, rizs, zab maghéja, egyes csonthéjasok héja, a kukorica csutkája és szára valamint a cukornádbagassz. A leggyakoribb kiindulási anyag ezek közül a nyírfa és a kukoricaszár, a világ legnagyobb xilitolgyártója, egy dániai vállalat nyírfából kinyert xilózból állítja elő a xilitolt.

 • A finn Turku Egyetem tudósai a 70-es évek elején végzett kutatásai igazolják a xilitol szájhigiéniában betöltött fontos szerepét. Ennek értelmében gyakorlatilag visszafordítja a cukor negatív hatásait a szájban. A xilitol hatására nem képes megindulni a szájban az erjedés folyamata, melynek eredményeként a szájban fellelhető baktériumok sem képesek azt savvá alakítani, tehát a száj sav-bázis egyensúlya nagyobb valószínűséggel marad egyensúlyi állapotban. A szájban így megmaradó lúgos állapot kedvezőtlen a baktériumok számára – kiemelten az egyik legkárosabb hatásúnak, a streptococcusnak.

  Érdekes és jó, ha tudod!

  A felső légúti megbetegedésekért felelős baktériumok a szervezetbe kerülésüket követően a torok és az orr nyálkahártyáján megtapadva szaporodnak.A xilitol kémiai szerkezetének köszönhetően nem engedi, hogy megtapadjanak és elszaporodjanak a baktériumok, ezáltal a szervezet természetes védekező erejét használva ki tudja mosni a kórokozókat.

   A túlfogyasztás hasmenést okozhat, mert a bélben megnövekedett ozmolaritás (koncentráció) visszatartja a folyadékot, ezáltal a széklet nem tud besűrűsödni a vastagbélben (ez egyszeri 30 g feletti mennyiség elfogyasztásánál fordul elő, de a szervezet ehhez képes alkalmazkodik, így nem kizárható, hogy csak az első néhány alkalom okoz ilyen panaszokat).

  Kutyáknak ne add!

  Míg emberi fogyasztásra a xilitol mennyiségi korlátozás nélkül felhasználható, addig kutyáknak ne adjunk xilitolt, mert az ő szervezetük hipoglikémiával reagál már 1–2 gramm xilitolra is, ami akár életveszélyes is lehet a számukra. Kisebb mennyiségű xilitol májkárosodást okozhat náluk. Ha egy kutya xilitolt evett, akkor azonnal értesítsük az állatorvost

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.