Új jelszó kérése

Kategóriák

Naptár

2018. Január
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Hírlevél

MEGLEPETÉS AJÁNDÉK

Szállítási információk

Partnereink



Nádcukor lágy, nem finomított (Naturganik), 500 g, 1000 g

Nádcukor lágy, nem finomított (Naturganik), 500 g, 1000 g
  • Nádcukor lágy, nem finomított (Naturganik), 500 g, 1000 g
730 Ft730
A vásárlás után járó pontok: 5 Ft
Értékelés:

Organikus táplálék. 

Jellegzetes karamelles íze miatt nagyon finommá teszi a süteményeket, kávékat, teákat, krémeket.

1000 gr-os, családi kiszerelésben is!

"A cukornád (Saccharum officinarum) 4–6 méter hosszú, húsos, bütykös szárának levében halmozódik fel a cukor.

A lé összetétele eltér a répáétól, amennyiben aránylag sok invertcukrot és szabad növényi savakat, de kevesebb nitrogénvegyületet (fehérjét, aminosavat) tartalmaz.

A nádlé íze és illata kellemes, amit a répaléről (különösen főtt állapotban) nem állíthatunk.

A nád összetétele rendkívül erősen változik a fajta, éghajlat, mûvelés, talaj és idôjárás szerint. Cukortartalma 13–15% körül ingadozik. 

Miután a természet a cukrot a növényekben már elôállította, a gyárnak csak meg kell tisztítania a kísérô anyagoktól, azaz elválasztani a növény testétôl, rosttól (lényerés), a kristályosodást megnehezítô nemcukoranyagoktól (létisztítás) és a víztôl (bepárlás és kristályosítás). Ez a három mûvelet a nyerscukorgyár feladata.

A közönségesen cukornak nevezett anyag a természetben nagy változatosságban elôforduló cukorféleségeknek egyik fajtája.

Tudományos neve nádcukor (szaccharoze, sucrose; C12H22O11), de az ipari és kereskedelmi életben csak a nádból készültet nevezik nádcukornak, míg a cukorrépából gyártottnak répacukor, a juharból fôzöttnek juharcukor stb. a neve.

Ezek egymással vegyi és egyéb tulajdonságaikban teljesen azonosak. 

Hazánk régi oklevelei több helyen említik a "nádmézet", királyi udvarok és más elôkelôségek kedvelt csemegéi között; az adatok egészen a XIV. századig nyulnak vissza.

Kr. u. 300 körül jöttek rá Indiában a szilárd cukor készítésének titkára. Ezzel megnyílt a cukor nagyobb elterjedésének lehetôsége.

A cukornád termelése még az ókorban átterjedt Egyiptomba, a középkor folyamán azonban már Dél-Európa országaiban is virágzott: Egyiptomban a cukor elôállítása nagyfokú tökéletesedésen ment át, itt kezdôdött a létisztítás és a finomítás is.

Az újkor kezdetén viszont Dél-Európából Észak-Afrikába szorult ki a cukornádtermelés, míg végül az Újvilágban honosodott meg."

(A cukorgyártás, írta:Vavrinecz Gábor)

  • Átlagos értékelés
    52
    2
    Tóth I-né
    2016.09.02 17:06
    Finom, ünnepi, a csokis sütemények, brownie, vagy a gyümölcsös fahéjas süteményekbe tettem.
    Előnyök: Nagyon egzotikus, finom ízű. A sütikben nagyon jól használható. Kávéba is teszem.
    Hátrányok: Jól záródó dobozba, üvegbe kell tenni, mert hamar megkeményedik. Igazából nem hátrány, de aki nem tudja, az pórul járhat.
    1
    Janka Tamásné
    2015.09.28 15:01
    Kávéba, sütibe nagyon finom ízt ad, teába annyira nem szeretik a gyerekek, de abba inkább mézet teszünk. A karamell mindig nagyon jól sikerül vele, ráadásul a melaszos íz még más ételben is nagyon jó.
    Előnyök:
    Hátrányok:
Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.