Új jelszó kérése

Kategóriák

Naptár

2018. Január
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Hírlevél

MEGLEPETÉS AJÁNDÉK

Szállítási információk

PartnereinkNádcukor aranybarna 1000 g

Nádcukor aranybarna 1000 g
 • Nádcukor aranybarna 1000 g
1 476 Ft1476
A vásárlás után járó pontok: 5 Ft
Mauritiusi nádcukor, GMO mentes!
 • A cukornád (Saccharum officinarum) 4–6 méter hosszú, húsos, bütykös szárának levében halmozódik fel a cukor. A lé összetétele eltér a répáétól, amennyiben aránylag sok invertcukrot és szabad növényi savakat, de kevesebb nitrogénvegyületet (fehérjét, aminosavat) tartalmaz.

  A nádlé íze és illata kellemes, amit a répalérôl (különösen fôtt állapotban) nem állíthatunk. A nád összetétele rendkívül erôsen változik a fajta, éghajlat, mûvelés, talaj és idôjárás szerint. Cukortartalma 13–15% körül ingadozik. 

  Miután a természet a cukrot a növényekben már elôállította, a gyárnak csak meg kell tisztítania a kísérô anyagoktól, azaz elválasztani a növény testétôl, rosttól (lényerés), a kristályosodást megnehezítô nemcukoranyagoktól (létisztítás) és a víztôl (bepárlás és kristályosítás). Ez a három mûvelet a nyerscukorgyár feladata.

  A közönségesen cukornak nevezett anyag a természetben nagy változatosságban elôforduló cukorféleségeknek egyik fajtája.

  Tudományos neve nádcukor (szaccharoze, sucrose; C12H22O11), de az ipari és kereskedelmi életben csak a nádból készültet nevezik nádcukornak, míg a cukorrépából gyártottnak répacukor, a juharból fôzöttnek juharcukor stb. a neve.

  Ezek egymással vegyi és egyéb tulajdonságaikban teljesen azonosak. 

  Hazánk régi oklevelei több helyen említik a "nádmézet", királyi udvarok és más elôkelôségek kedvelt csemegéi között; az adatok egészen a XIV. századig nyulnak vissza.

  Kr. u. 300 körül jöttek rá Indiában a szilárd cukor készítésének titkára. Ezzel megnyílt a cukor nagyobb elterjedésének lehetôsége.

  A cukornád termelése még az ókorban átterjedt Egyiptomba, a középkor folyamán azonban már Dél-Európa országaiban is virágzott: Egyiptomban a cukor elôállítása nagyfokú tökéletesedésen ment át, itt kezdôdött a létisztítás és a finomítás is.

  Az újkor kezdetén viszont Dél-Európából Észak-Afrikába szorult ki a cukornádtermelés, míg végül az Újvilágban honosodott meg.

  (Forrás: A cukorgyártás, írta:Vavrinecz Gábor)

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.