A társadalmi felelősségvállalás (CSR) mára a vállalkozások egyik legfontosabb alapelvévé vált, és ez alól a szállodaipar sem kivétel. A modern vendégek egyre tudatosabbak, és olyan szállodákat keresnek, amelyek nemcsak magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtanak,...
Búza és rozs keresztezése – a tritikálé
Legutóbbi bejegyzések
A Nyirokmasszázs menete és előnyei
A nyirokmasszázs, más néven manuális nyirokdrenázs, egy speciális masszázstechnika, amelyet az 1930-as években fejlesztett ki Emil Vodder dán fizioterapeuta. Célja a nyirokrendszer működésének serkentése, a nyirokfolyadék áramlásának elősegítése és a test természetes...
A sikeres beilleszkedés kulcsfontosságú pillére
Az új munkatársak beilleszkedése és az új dolgozók gyors és hatékony betanítása kulcsfontosságú minden vállalat számára. Az onboarding folyamatának célja, hogy az újonnan érkezők számára megkönnyítse az integrációt a vállalat kultúrájába és munkafolyamataiba. Az...
Geotextíliák: A talajmérnökök titkos fegyverei
A talajmérnökök és építészek számára a geotextíliák olyan nélkülözhetetlen eszközökké váltak, amelyek segítenek megoldani különböző földmunkával kapcsolatos kihívásokat. Ezek a speciális textíliák különféle alkalmazásokban bizonyították hatékonyságukat, legyen szó...
Címkenyomtatás: A Részletek Mestere
A címkenyomtatás egy olyan fontos feladat, amely gyakran alábecsülésre kerül, de mindennapi életünk számos területén alkalmazzuk. Legyen szó a címzett nevének és címének egy csomagoláson vagy a lejárat dátumának egy iratban történő feltüntetéséről, a címkék...
A tritikálét céltudatos nemesítéssel hozták létre, a rozs és búza keresztezésével. Alaktanilag átmenetet képez a rozs és búza között. A rozshoz hasonlóan a szára magas, és oldalról nézve kalásza is arra hasonlít inkább. Míg elölről nézve a búzához hasonlít. Szemterméssel rendelkezik, melynek pedig fehérjetartalma nagyjából 18% körül mozog. Ez persze függ a talajviszonyoktól és évjárattól is. Alapvetően hidegtűrőbb, mint a búza. Eredetileg a 19. században kezdték el termeszteni, Svédországban és Skóciában. Elsősorban takarmánygabonaként hasznosítják, habár kenyérgabonaként is értékes. Vetésterülete növekvő tendenciát mutat, a termés évente a 10 millió tonnát is meghaladja világviszonylatban. Egyes területeken alternatív növényként is számításba kerül. Vannak fajták, melyek tulajdonságai a sütőiparban elérik a búzáét. Kutatók a humán célú hasznosításon is dolgoznak.
Igényei, gondozása
Éghajlat igénye hasonlít a rozséhoz. Leggazdaságosabban a jobb homoktalajon és közepes búzatalajokon termeszthető. Tápanyag hozzáadást és talaj előkészítés igényét tekintve hasonlóan kell eljárnunk, mint a rozsnál, vagy a búzánál.
Korai vetést igényel, általában a rozzsal együtt vethető. Gabona sortávolságra vetjük, 4-5 cm mélyre.
Az ápolásnál is hasonlóan járunk el, mint a búzánál vagy a rozsnál.
A rozs és a búza után érik, aratása hasonló a rozséhoz.
Tárolása azonos a többi kalászos gabonafélééhez.
A tritikálé egyre kedveltebb hazánkban is. A világon a termésösszességet tekintve az első 10-ben vagyunk.
Válasszunk prémium minőségű tritikálé vetőmagot, hogy bízhassunk a magas terméshozamban és a kiváló ellenálló képességben. Betegségekre egyébként kevésbé érzékeny, mint a búza.
Tritikálé a táplálkozásban
A tritikálé nemcsak kiváló takarmány, de az egészséges táplálkozásban is helyet kaphat, így termesztése egyre jelentősebb. Rosttartalma magasabb, mint a búzáé, és szénhidrát tartalma is jobban megfelel a modern táplálkozási elvárásoknak. Ásványianyag tartalma miatt is nagyon egészséges. Jó hír, hogy az íze kellemesen különleges és állaga is nagyon jó a tritikálét tartalmazó lisztkeverékből készült termékeknek.